02 4487 2654

V tomto článku sa môžete inšpirovať našimi receptami, radami, tipmi a trikmi pri varení Protissimo jedál proteínovej ketogénnej diéty, ktorá je veľmi pestrá, efektívna, ale hlavne nápaditá a chutná. Všetky recepty sú koncipované do jednej porcie jedla. Ak ste už Protissimo vyskúšali, alebo ste práve v tejto diéte a máte svoj vlastný "Dobrý" recept a chceli by ste sa oň podeliť s ostatnými, napíšte ho do nižšie uvedeného formulára. Ak bude vyhovovať pravidlám diéty Protissimo, radi ho uverejníme aj s Vašim menom autora receptu.



ZELENINOVÉ PRÍLOHY JEDLÁ, POLIEVKY A ŠALÁTY
- Diétny kurací vývar

- Vajíčková polievka aj do prvej fázy
- Supaluňa - tradičná francúzska polievka
- Pečená zelenina
- Teplý zeleninový šalát
- Červená kapusta

- Ratatouille
- Toskánska polievka
- Ázijská tradičná polievka Tom Yum

- Chilli con carne
- Ryža z kariolu bianco

- Dusené hríby na špenáte
- Balkánska zeleninová nátierka
- Karfiolové rizoto
- Talianske rizoto Bianco z karfiolu
- Tradičná španielska Paella
- Chrumkavé pečené zelerové hranolky
- Studený španielsky zelerový šalát



AKO SI OBOHATIŤ, SPESTRIŤ ALEBO INOVOVAŤ CHUŤ POLIEVOK A KRÉMOV
- Brokolicový krém
- Pórový krém
- Hubový krém
- Hráškový krém
- Kari polievka
- Cibuľová polievka



AKO SI OBOHATIŤ, SPESTRIŤ ALEBO INOVOVAŤ CHUŤ BOLÓŇSKYCH CESTOVÍN, FAZULIEK NA CHILLI A OMELIET
- Bolóňske cestoviny
- Fazuľky na chilly korení
- Hubová omeleta
- Omeleta so syrom a slaninou



TIPY A TRIKY
- Zmeňte koktejl na puding
- Zmeňte puding na drink
- Proteínový chlieb - zmena je život
- Ovsená kaša
- Zemiakové pyré
- Oživte omeletu - omeleta calzone
- Palacinky



RADY NIELEN PRE "PRVOFÁZISTOV"
- Hlad
- Pravidelná strava
- Pitný režim a detoxikácia organizmu
- Živá voda



Na zamyslenie
- EVOLUČNÁ TEÓRIA PRAČLOVEKA (prečo vlastne priberáme)
- TAK ČO MÁM VLASTNE JESŤ? - 7 najväčších omylov v stravovaní



 

 



Zeleninové prílohy, jedlá, polievky a šaláty:




Diétny kurací vývar
Ingrediencie
: 2 kuracie prsia bez kože a bez kosti, 2 steblá stopkatého zeleru, 3 ružičky karfiolu, 3 ružičky brokolice 4 hlavičky ružičkového kelu, 200g póru, 1/2 zelenej papriky, 1 jarná cibuľka, soľ podľa chuti, 4ks nového a 4ks celého čierneho korenia. 500 - 600ml. vody


Postup:
Do hrnca nalejeme vriacu vodu z rýchlovarnej kanvice, vložíme kuracie prsia (môže ich nakrájať na menšie kusy, očistenú zeleninu, korenie a soľ podla chuti, Pomaly varíme cca 20 minút. Vývar precedíme, kuracie prsia a zeleninu môžme zjesť, alebo odložiť na neskôr.


Pozn. Vývar môžeme použiť na prípravu ďalších jedál a polievok.
↑ HORE ↑

 




Vajíčková polievka aj do prvej Fázy
Ingrediencie
: 200ml. diétneho kuracieho vývaru (viď. vyššie), štipku drvenej rasce, 1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku, štipku mletej sladkej červenej papriky, soľ, 30g. póru, 2 vaječné bielka, pár stebiel pažítky, 1/2 polievkovej lyžice panenského olivového oleja, 3ks minitoastov PROTISSIMO ako krutóny.


Postup: Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájaný pór, premiešame, osolíme podľa chuti, pridáme rascu, cesnak a chviľu restujeme. Potom pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme kuracím vývarom. Varíme do mäkka, Na záver primiešame rozšľahané vaječné bielka a chvíľu varíme. Na záver pridáme nadrobno posekanú pažítku a podávame.

Pozn. Táto polievka je vhodná aj do prvej fázy a môže sa pdávať s minitoastami PROTISSIMO.
↑ HORE ↑

 


 

Supaluňa - tradičná francúzska polievka
Ingrediencie
: 1. polievková lyžica panenského olivového oleja, 100g póru, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku, 1dcl. bieleho suchého vína, 1 mladá jarná cibuľka, 2dcl. vývaru z kuracích pŕs, soľ podľa chuti, čerstvo namleté čierne korenie, 1 bobkový list, tymián, 3ks minitoasty PROTISSIMO, 3 kolieska olomouckých syrčekov.


Postup:
Na rozpálený olej vložíme na krúžky pokrájaný pór a jarnú cibuľku, restujeme do zlatista, osolíme a zalejeme vínom. Varíme za stáleho miešania na miernom ohni cca 5 minút. Až sa víno vyvarí, prilejeme vývar a pridáme tymián, čierne korenie, bobkový list a cesnak. Pomaly varíme ešte 10 minút. Potom nalejeme polievku do zapekacej polievkovej misky. Pridáme minitoasty a na vrch pridáme nastrúhané olomoucke syrčeky. Dáme zapiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 150 stupňov, alebo pod gril. Ihneď podávame.


Pozn. Táto polievka je vhodná od 2. fázy PROTISSIMO diéty.
↑ HORE ↑

 


 


Pečená zelenina
Ingrediencie:
1/2 baklažánu, 1 paradajka, polovica cukiny 8 šampiónov, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak, olivový panensky olej.

Postup: Plech na pečenie vymastíme par kvapkami oleja, polovicu baklažánu a cukiny predelíme priečne na dve polovice, paradajku predelíme tiež na polovicu, šampiňóny očistíme a necháme v celku, potom všetku zeleninu osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom podľa chuti. Zeleninu poukladáme na vymastený plech rezom nadol okrem šampiňónov. Tie pridáme až 10 minút pred koncom pečenia všetkej zeleniny. Pečieme pri teplote 200 st. C. približne 30-40 min.

Pozn.
Týmto spôsobom je možné upraviť aj iný druh zeleniny, ako napríklad stopkatý zeler, papriku, kapustu, kel, fenikel atď. Príloha je vhodná k PROTISSIMO zemiakovému pyré, k omelete, plackám, guľkám ap. už od prvej fázy diéty.
↑ HORE ↑

 




Teplý zeleninový šalát
Ingrediencie:
1 čajová lyžička panenského olivového oleja, 2 listy čínskej kapusty, 1 chilli paprička, 8 ks cherry paradajky, 30g póru, 5 šampiňónov (alebo iných hríbov), čierne korenie, štipka soli, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku, 4 lístky bazalky, štipka sladkej mletej červenej papriky, 8 stebiel pažítky.


Postup:
Kapustu nakrájame na rezance, hríby a paradajky na štvrtinky, pór prekrojíme na polovicu a pokrájame na polkolieska, chilli očistíme na posekáme nadrobno. Na rozpálenú panvicu prilejeme 1 čajovú lyžičku oleja, pridáme pór a chilli, osolíme podľa chuti, pridáme hríby a kapustu. Trochu (asi tak 4-5 minút) restujeme. Pridáme sladkú papriku, namelieme čierne korenie, pomiešame, pridáme sušený cesnak natrhané lístky bazalky a nasekanú pažítku, pridáme 1 polievkovú lyžicu limetkovej šťavy, premiešame a odstavíme. Ihneď konzumujeme.


Pozn.
Tento šalát je vhodný ako príloha ku kuracím nugetám Protissimo, mäsovým guľkám Protissimo, lososovým plackám ap. Ak pridáte na rozpálenú panvicu asi tak 5cm stebla citrónovej trávy, jeden asi 3 mm široké koliesko zázvoru (alebo thajského zázvoru - galangal), ktoré nadrobno posekáme ešte pred pórom a chilli (asi tak 1 minútu), dostanete skvelý šalát s chuťou ďalekej Ázie.
↑ HORE ↑



Červená kapusta
Ingrediencie:
1 polievková lyžica kvalitného panenského olivového oleja, 150 g čerstvej kyslej kapusty (bez cukru), 5 šampiňónov (alebo iných hríbov), 2-3 zavárané celé paradajky, štipka soli, čerstvo namleté čierne korenie, 50 g póru, 1 kávová lyžička sladkej (alebo štipľavej) mletej papriky.


Postup:
na rozpálenú panvicu pridáme olej, potom pridáme nasekaný pór. Krátko podusíme a pridáme očistené a nakrájané hríby, krátko podusíme a pridáme nakrájanú kyslú kapustu, z ktorej predtým vytlačíme šťavu do misky, osolíme okoreníme a pridáme rozpučené paradajky. Premiešame a krátko podusíme do polomäkka. Keď je kapusta polomäkka pridáme červenú mletú papriku. Premiešame a môžeme podávať.

Pozn.
Podávame ako teplú prílohu k mäsovým kuľkám Protissimo, kuracím nugetkám Protissimo ap. Môžeme pridať aj mini toasty Protissimo
↑ HORE ↑





Ratatouille
Ingrediencie:
1 čajová lyžička panenského olivového oleja, 1/3 baklažánu, 1 väčšia paradajka, 4-5 čerstvých hríbov, 40g póru, 1/4 cukiny, štipka soli, čierne korenie, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku.


Postup:
Baklažán, paradajku, pór, cukinu a hríby nakrájame na tenké plátky. Jednotlivé plátky zeleniny osolíme podľa chuti a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a posypeme sušeným cesnakom. Na rozpálenú panvicu nalejeme olej, pridáme plátky póru a hríbov. Restujeme asi 3 minúty, potom pridáme plátky baklažánu, cukiny a paradajky. Podusíme do mäkka. Na záver môžeme pridať pár lístkov bazalky a tymianu.

Pozn.
Ratatouille môžeme konzumovať teplé napríklad s kuracími nugetami Protissimo, s mäsovými guľkami protissimo, ale aj samostatne s mini toastami Protissimo, či úplne samostatne bez ďalšieho jedla Protissimo. V letných mesiacoch sa ratatouille zvykne podávať aj za studena na osvieženie. Vtedy je dobre do ratatouille primiešať aj čerstvú mätu.
↑ HORE ↑

 




Toskánska polievka
Ingrediencie:
1 polievková lyžica panenského olivového oleja, 1 ks bieleho chleba Protissimo, alebo jednu porciu upečeného proteínového chleba Protissimo, 3 celé olúpané konzervované dlhé mäsité paradajky (vo vlastnej šťave bez cukru - kúpite v každom markete), 40g. póru, 8 lístkov bazalky, 2 ks mini toastov, soľ, 20g. syra TO - FU (môže byt aj údený), 1 polievková lyžica sušeného cesnaku, 8 stebiel pažítky, 2dc vývaru s kuracích pŕs.


Postup:
Na kocky nakrájame Protissimo chlieb, na kúsky nalámeme mini toasty, paradajky rozpučíme v miske, pór nakrájame na drobno a TO - FU syr nastrúhame. Na rozpálenú panvicu nalejeme olej. Na rozpálený olej dáme pór, 4 natrhané lístky bazalky, osolíme podľa chuti a pridáme sušený cesnak. Premiešame a restujeme asi 1 minútu. Potom pridáme chlieb a restujeme ešte asi 3 minúty. Na túto zmes nalejeme rozpučené paradajky, počkáme, kým zmes nezovrie, pridáme vývar z kuracích pŕs. Necháme prevrieť a pridáme nastrúhaný TO - FU. Povaríme ešte dve minúty. Na záver pridáme zvyšné 4 lístky bazalky, ktoré nadrobno natrháme a nadrobno nasekanú pažítku. Na koniec pridáme nalámané kúsky mini toastov, zamiešame a ihneď podávame.

Pozn.

↑ HORE ↑



Ázijská tradičná polievka Tom Yum
Ingrediencie:
1 čajová lyžička panenského olivového, alebo sezamového oleja, 10g póru, alebo jedno steblo jarnej cibuľky (ak ste v 2-4 fázy Protissimo diéty), 1 chilli paprička, 1 steblo citrónovej trávy, 3 mm zázvoru (alebo galangalu - thajský zázvor, je jemnejší), 2 kafrové listy (limetkové - dostanete kúpiť spolu s galangalom v predajni s ázijskými potravinami), 4 hríby shitake, alebo iné aromatické hríby (dostanete tiež v ázijských predajniach), 50g. syra TO-FU, alebo 1 kuracie nugety Protissimo (ak ste v prvej fazy), alebo 50g kreviet, či kuracích prs (ak ste v 2-4 fáze protissimo diéty), 1 čajová lyžička krevetovej pasty (shrimp paste), 1 polievková lyžička rybacej omáčky (Fish sauce), ktoré kúpite v ázijských predajniach potravín, 6-8 lístkov koriandru, limetková šťava, 4-6 ks cherry paradajok, odtučnené kokosové mlieko (ale len ak ste v 3-4 fázy protissimo diéty), soľ podľa chuti.


Postup:
Najprv namočíme hríby shitake cca na 1 hodinu do pohára s vlažnou vodou, aby zmäkli. Na malé krúžky nakrájame citrónovú trávu, na malé kúsky zázvor a chilli papričku. Keď shitake hríby zmäknú nakrájajte ich na rezance. Cherry paradajky rozkrojte na polovice. Pór, alebo jarnú cibuľku (ak nieste v privej fázy Protissimo diéty) nakrájajte na drobno a TO-FU syr na malé kocky. AK ste vo vyššej fázy Protissimo diéty môžete TU-FU nahradiť krevetami, alebo kuracími prsiami, ktoré očistíte a nakrájajte na rezance. Do hrnca nalejete olej. Na rozpálený olej dajte citrónovú trávu, zázvor, chilli, shitake a restujte asi dve minúty, potom pridajte TO-FU, alebo krevety, či kuracie prsia. Trošku osoľte a premiešajte. Zalejte 200-250ml vriacej vody a pridajte kafrové listy, rybaciu omáčku, krevetovú pastu, štavu z limetky podľa chuti. Varte do zmäknutia a pridajte nakrájaný pór, alebo jarnú cibuľku. Nakoniec pridajte cherry paradajky. Ak ste v 3-4 fázy Protissimo diéty môžete pridať cca 70ml kokosového mlieka, premiešajte a odstavte polievku. Celé lístky koriandru vložíme do hrnca až po dovarení. To isté platí aj s kuracími nugetami, ktoré pokrájajte na malé prúžky v prípade, že ste v prvej fázy Protissimo diéty a nemáte v polievke mäso. Ihneď konzumujte.

Pozn.
Namiesto kreviet, kuracieho mäsa a TO-FU môžete použiť iné morské plody, alebo rybu. Polievka by mala byť výrazne pikantná s vyváženou chuťou slanej, kyslej a v prípade kokosového mlieka aj sladkej. Citrónová tráva, galangal a koriander dajú polievke exotickú atmosféru.
↑ HORE ↑




Chilli con carne
Ingrediencie:
1 polievková lyžica panenského olivového oleja, 1 chilli paprička, 30g póru, 4 olúpané celé podlhovasté konzervované paradajky, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku, štipka sladkej údenej červenej papriky (môže byť aj neúdená), čierne korenie, sušený, alebo čerstvý majorán, rýmsky kmín, soľ, 1 bobkový list, 1 čajová lyžička nepraženého kakaa, 6-8 lístkov koriandru, 4 lístky bazalky, 1/2 dávka mäsových guliek Protissimo, 1/2 dávka fazuliek s chilli korením Protissimo.


Postup:
Na rozpálenú panvicu pridáme olej, na olej dáme nakrájaný pór, chilli, bobkový list a štipku rýmskeho kmínu. Osolíme, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením, orestujeme a pridáme paradajky a sušený cesnak, majorán, červenú papriku a kakao. Premiešame a zalejeme cca 150 ml vriacou vodou. Potom pridáme polovičnú dávku fazuliek chilli Protissimo a varíme 6-8 minút. Nakoniec pridáme natrhanú bazalku a odstavíme. Na tanier dajte čerstvý koriander a polovicu nadrobno nakrájaných mäsových guliek Protisimo, pridajte uvarenú zmes a zamiešajte. Ihneď konzumujte.

Pozn.
K chilli con carne si môžete pridať 2 mini toasty Protissimo
↑ HORE ↑



Ryža z karfiolu bianco
Ingrediencie:
5 ružičiek karfiolu, 30g póru, štipka soli, čerstvo pomleté čierne korenie, 4 lístky bazalky, alebo niekoľko stebiel pažítky, 1 čajová lyžička panenského olivového oleja.


Postup:
Karfiol očistíme a umyjeme v studenej vode, necháme obschnúť od vody, nastrúhame na hrubom strúhadle. Vznikne nám niečo ako mrvenica do polievky. Na rozpálenú panvicu pridáme olej. Na zohriaty olej dáme nadrobno nakrájaný pór, trochu orestujeme a pridáme nastrúhaný karfiol, osolíme a okoreníme. Restujeme do mäkka. Na záver posypeme kúskami čerstvej bazalky, alebo pažítky. Karfiolová ryža bianco je výborná príloha k mnohým jedlám Protissimo ako napríklad fazuľky na chilli korení, alebo k povolenému druhu mäsa v zmysle konkrétnej fazy diéty Protissimo, v ktorej sa práve nachádzate.

Pozn.

Karfiolovú ryžu si môžete spestriť tak, že do nej pridáte podusené hríby a nakrájané a podusené, alebo restované steblo stopkatého zeleru, alebo nakrájané masové guľky Protissimo, pridáte nastrúhané údené TO-FU a máte chutné ryzoto. Prípadne do ryže bianko môžete pridať 1 čajovú lyžičku kari korenia, 1 čajovú lyžičku sladkej červenej papriky (skvelá je údená), pol čajovej lyžičky garam masaly (indická zmes korení), pár zrniečok rýmskeho kmínu a trochu nastrúhaného, alebo sušeného zázvoru, a získate indickú ryžu. Bianco ryžu môžete upravovať podľa Vašej fantázie.
↑ HORE ↑




Dusené hríby na špenáte
Ingrediencie: 40g póru, 100g hlivy ústricovej, alebo šampiňónov, 100g špenátu (môže byť aj baby špenát), 1 čajová lyžička sušeného cesnaku, pár zrniečok rímskeho kmínu, 1 čajová lyžička kurkumy, štipka soli, 1 polievková lyžica panenského olivového oleja.

Postup:
Na olivovom oleji krátko orestujeme na kolieska nakrájaný pór, krátko na to pridáme hríby, ochutíme koreninami a dusíme do mäkka, pripadne podlejeme troškou vody. Keď sú hríby mäkké, pridáme umytý mladý baby špenát a iba sparíme.

Pozn.
Táto príloha sa výborne hodí k Protissimo omeletám alebo ako teplá príloha k Protissimo kuracím nugetám a Protissimo mäsovým guľkám. V druhej a tretej fázy aj ako príloha k mäsu.

Tento recept nám poslala pani Vierka Pilinská z Bratisklavy.
↑ HORE ↑



Balkánska zeleninová nátierka

Ingrediencie: 3. polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, 1 ks baklažánu, 8 ks olúpaných konzervovaných paradajok, 2 ks papriky, 1 ks chilli, 150g póru, soľ podľa chuti, 1 polievková lyžica sušeného cesnaku, 2 ks jarnej cibuľky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 8 lístkov čerstvej bazalky, 2 polievkové lyžice mletých sušených hríbov (len ak máte radi hríby), 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, trochu petržlenovej vňate.

Postup: Baklažán prekrojíme pozdĺžne na dve polovice, rez baklažánu osolíme štipkou soli a pokvapkáme olivovým olejom. Rezom vložíme obe polovice baklažánu do jenskej misy, alebo na plech, zakryjeme a pečieme v rúre asi jednu hodinu pri teplote 180 st. C. Necháme vychladnúť a vydlabeme lyžicou. Na panvici rozohrejeme zvyšok olivového oleja, pridáme na drobno nakrájaný pór, jarnú cibuľku, papriky a chilli. Trochu osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Keď zelenina zmäkne, pridáme dužinu z baklažánu a olúpané rozpučené paradajky, pridáme sladkú červenú papriku, mleté hríby a sušený cesnak, pomiešame a pomaly varíme. Keď sa vyvarí prebytočná voda a celá zmes zhustne, pridáme nasekanú bazalku, petržlenovú vňať a citrónovú šťavu, pomiešame, necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť. Keď chcete mať nátierku hladkú, jemnú, rozmixujte ju. Hotovú nátierku dajte do pohárov s viečkom a vložte do chladničky, alebo zavarte, vydrží Vám dlhšie.

Pozn. Nátierku môžete natierať na biely chlieb, alebo mini toasty Protissimo. Toto množstvo Vám vydrží na niekoľko porcií (to je výnimka oproti iným receptom uverejnených na tejto stránke.
↑ HORE ↑



Karfiolové rizoto
Ingrediencie:
1 polievková lyžica kvalitného olivového oleja, 50g póru, 2 väčšie, resp. 4 menšie šampiňóny (očistené, nakrájané na hrubšie plátky) 5 ružičiek karfiolu (nastrúhané na strúhadle), 1 väčšia paradajka (pokrájaná na kocky, kto chce pred tým oblanžírovať a zbaviť šupky), 1 čajová lyžička kurkumy, pár zrniečok rímskeho kmínu, sol podľa chuti, troška petržlenovej vňate.


Postup: na kvalitnom olivovom oleji orestujeme nakrájaný pór, pridáme šampiňóny, posolíme, pridáme koreniny, podlejeme málinko vodou a dusíme do polomäkka, kým sa neodparí voda. Potom pridáme karfiol, paradajku. tá pustí šťavu, ale ak máte pocit, že sa to môže pripáliť, podlejeme opäť troškou vody. Keď je všetko akurát pridáme štedro petržlenovej vňate. Podávame ako teplú prílohu k mäsku, alebo ako hlavný chod so šalátom z povolených druhov potravín.

Pozn. Do karfiolového rizota môžete pridať aj iné druhy povolených potravín v zmysle pravidiel diéty Protissimo a aktuálnej fázy, v ktorej sa práve nachádzate (napr. vajce, šunka, To - Fu syr atď.)

Tento recept nám poslala pani Pilinská z Bratislavy. Ďakujeme pekne.
↑ HORE ↑



Talianske rizoto Bianco z karfiolu
Ingrediencie:
1 polievková lyžica kvalitného olivového oleja, 50 g póru, 1 steblo stopkatého zeleru, 5 ružičiek karfiolu, 50 g údeného TO-FU syra, 1/4 čajovej lyžičky kuracieho bujónu bez tuku (JUST), 1/2 dcl bieleho suchého vína, soľ podľa chuti.


Postup: Na rozpálený wok pridáme olej, potom pridáme na drobno nakrájaný pór a zeler. Premiešame a orestujeme. Potom pridáme nastrúhaný karfiol (na hrubom strúhadle) a zalejeme vínom. Premiešame, chvíľu podusíme. Pridáme bujón a zalejeme asi 1 dcl vody a varime do polomäkka. Na záver pridáme údené To-FU a premiešame. Ak je treba tak dochutíme štipkou soli.

Pozn. Rizoto bianco môžete konzumovať ako jedno hlavné jedlo. Môžete si k rizotu primiešať niekoľko nakrájaných cherry paradajok a par lístkov bazalky, alebo pár udusených hríbov a pár lístkou mäty. Na vrch rizota môžete nastrúha ešte trochu TO-Fu syra.

↑ HORE ↑




Tradičná španielska Paella
Ingrediencie:
1 polievková lyžica kvalitného olivového oleja, 5 ks olúpaných kreviet, 2 varené mušle, prípadne 1/2 kalamára, 1 chilli paprička, 1 steblo stopkatého zeleru, 50 g. póru, 1 jarná cibuľka, 5 ružičiek karfiolu, 1 balenie placiek z lososa Protissimo, alebo 1 balenie rybacích guliek, či kuracích nugetiek Protissimo, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku, mleté čierne korenie, sladká červená paprika, klinčeky, štipka kurkumy, trochu šafránu, 1/2 čajovej lyžičky kuracieho bujónu bez tuku (JUST), 2 olupane konzervované paradajky, 


Postup: Na rozpálenú panvicu pridáme olej, potom prudko osmažíme krevety mušle, kalamára a ak ste v 2. a vyššej fázy diéty môžete pridať aj 80 g kuracích pŕs a 80 bielej ryby (napr. pstruh, treska, zubáč). Asi po 2-3 minútach vyberieme krevety, mušle, kalamára, rybu a prsia z panvice. Ak ste v prvej fázy diéty, tak si pripravte rybacie gulky, alebo kuracie nugetky, či lososové placky Protissimo (môžete urobiť aj kombináciu týchto jedál, napr. 1 kuracia nugetka a 1 rybacia guľka, alebo lososová placka). Na rozpálený výpek po krevetách pridáme nakrajaný pór, chilli a zeler a kratko orestujeme. Potom pridáme kuracie mäso a rybu (ale len ak ste v druhej a vyššej fázy diéty), pridáme asi 1dcl kuracieho vývaru a dusíme do polomäkka. Potom pridáme nastrúhaný karfiol, konzervované paradajky, ktoré predtým rozmačkáme, osolíme okoreníme, pridáme mletú papriku, kurkumu, šafrán, pár klincekov a sušený cesnak, Ďalej pridáme jarnú cibulu a krevety. Dobre premiešame a dusíme do makka. Na záver (ak sme v prvej fázy) pridáme pripravené rybacie gulky, alebo lososové placky, či kuracie nugetky Protissimo a premiešame.

Pozn. Paellu podávame vzdy teplú.

↑ HORE ↑



Chrumkavé pečené zelerové hranolky
Ingrediencie:
1 celý zeler (nie stopkatý), zmes korenia, soľ, 1 polievková lyžica panenského olivového oleja.


Postup: Zeler očistíme a nakrájame na hranolky podobne ako na zemiakové hranolky. Dame ich do misky, osolíme podľa chuti, pridáme čerstvo namleté čierne korenie, červenú sladkú papriku a zmes grilovacieho korenia (alebo inú zmes korenia) všetko podľa chuti. Na záver pridáme olivový olej a všetko dobre premiešame tak, aby sa zelerové hranolky dokonale obalili všetkými ingredienciami. Necháme v miske cca 30 min. odležať. Potom zohrejeme rúru na 200 st. na plech na pečenie dáme papier na pečenie a zelerové hranolky vysypeme na papier tak, aby boli rozložené po celom plechu. Pečieme na najvyššom poschodí rúry cca 30 - 40 min. dokým nebudu hranolky chrumkavé.

Pozn. Hranolky podávame vždy teplé.

↑ HORE ↑




Studený španielsky zelerový šalát
Ingrediencie:
1 celý zeler (nie stopkatý), soľ, 1 limetka, mleté čierne korenie


Postup: Zeler očistíme a nakrájáme na veľmi jemné hranolčeky cca 2 x 2 mm. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, osolíme a privedieme k varu. Do misky dáme studenú vodu s kockami ľadu. Keď zovrie voda pridáme do nej nakrájaný zeler a krátko cca 2 min. oblanžírujeme. Potom zeler rýchlo scedíme a vysypeme do pripravenej misky so studenou vodou a ľadom, Necháme zachladiť. Zeler potom znovu scedíme a dáme do suchej misky, osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme šťavu z limetky. Všetko dobre premiešame a dáme do chladničky odležať.

Pozn. šalát podávame vždy studený ako prílohu k mäsu

↑ HORE ↑






Ako si obohatiť (pre "Hladošov"), spestriť, alebo "inovovať chuť (pre "Fajnšmekrov") polievok a krémov




Brokolicový krém
- sparíme, alebo krátko (cca 2 minúty) povaríme štyri ružičky brokolice. Pridáme do hotového krému, môžeme tiež pridať pár stebiel na jemno posekanej pažítky. K tomuto krému si môžeme pridať 2 na menšie polámané kúsky mini toasty Protissimo ako krutóny, alebo len tak zajedať.


↑ HORE ↑



Pórový krém - na pár kvapkách panenského v malom hrnci olivového oleja orestujeme bielu časť póru (cca 4 cm), ktorý nakrájame na menšie kocky. Potom pridáme príslušné množstvo vriacej vody (viď. návod na prípravu krému), Povaríme 2 minúty. Potom vysypeme instantný pórový krém Protissimo do polievkovej misky, zalejeme vodou, v ktorej sa varil pór. Dobre rozmiešame krém. Na záver pridáme uvarený pór. Môžeme pridať pár lístkov tymiánu, alebo bazalky. Môžeme tiež pridať aj dva na menšie kúsky polámané mini toasty Protissimo ako krutóny alebo len tak zajedať.

↑ HORE ↑



Hubový krém - V malom hrnci orestujeme štyri nakrájané šampiňóny (alebo iné hríby) na troške panenského olivového oleja. Zalejeme príslušným množstvom vriacej vody (podľa návodu na prípravu krému). Povaríme cca 2-3 minúty. Instantný hubový krém vysypeme do polievkovej misky, zalejeme vodou so šampiňónov a dobre rozmiešame. Potom pridáme uvarené hríby, posypeme pažítkou, môžeme pridať 2 na menšie kúsky polámané mini toasty Protissimo ako krutóny, alebo len tak zajedať.

↑ HORE ↑



Hráškový krém - V hrnci uvaríme jedno celé vajce (na mäkko, alebo na tvrdo, podľa chuti). Vajce olúpeme. Do polievkovej misky nasypeme instantný Protissimo hráškový krém, zalejeme vriacou vodou (príslušné množstvo podľa návodu na prípravu), dobre rozmiešame. Uvarené vajíčko nakrájame na drobno a pridáme do polievky. Ak ste v prvej fázy Protissimo diéty, pridajte len bielok bez žĺtka. Môžete tiež pridať 2 nadrobno nalámané mini toasty protissimo ako krutóny, alebo len tak zajedať.

Tip: Do polievky môžete pridať aj kratko povarený, alebo len sparený zelený hrášok (1 - 2 polievkové lyžice) ak ste v tretej a vyššej fázy.

↑ HORE ↑



Kari polievka - V hrnci uvaríme jedno celé vajce (na mäkko, alebo na tvrdo, podľa chuti). Vajce olúpeme a nakrájame. Na rozpálenú panvicu dáme 1 čajovú lyžičku panenského olivového oleja, pridáme nasekanú jarnú cibuľku (jednu), orestujeme a pridáme 3 šampiňóny (alebo iné hríby), zalejeme 1/2 dcl vriacou vodou a krátko podusíme.  Do polievkovej misky nasypeme instantnú Protissimo kari polievku, zalejeme vriacou vodou (príslušné množstvo podľa návodu na prípravu), dobre rozmiešame. Uvarené vajíčko a hríby pridáme do polievky. Ak ste v prvej fázy Protissimo diéty, pridajte len bielok bez žĺtka. Môžete tiež pridať 2 nadrobno nalámané mini toasty protissimo ako krutóny, alebo len tak zajedať.

↑ HORE ↑



Cibuľová polievka: Do hrnca nalejeme 1 polievkovú lyžicu panenského olivového oleja, rozpálime a pridáme trochu póru nakrájaného na kolieska, orestujeme, okoreníme a zalejeme príslušným množstvom vriacej vody podľa návodu na prípravu polievky. Uvaríme do mäkka. Potom vysypeme polievku z vrecka do polievkovej zapekacej misky, pridáme precedený vývar z hrnca, dobre rozmiešame. Na koniec pridáme uvarený pór, dva minitoasty Protissimo a na vrch nastrúhame dve kolieska olomouckých syrčekov. Dáme zapiecť na 5 minút do rúry a podávame.

Pozn. Táto úprava polievky je vhodná až do druhej fázy diéty.

↑ HORE ↑






Ako si obohatiť (pre "Hladošov"), spestriť, alebo "inovovať chuť (pre "Fajnšmekrov") Boloňské cestoviny, fazuľky na chilli a omelety


Boloňské cestoviny
Ingrediencie:
30-40 g póru, 4-5 čerstvých hríbov (môžu byť aj sušené, ale treba ich najprv namočiť do teplej vody, aby zmäkli), alebo syr TO - FU 50g. Boloňské cestoviny Protissimo, 170 ml vriacej vody, čierne, alebo biele korenie, sladká červená paprika (štipka), 1 chilli paprička, sušený cesnak 1 čajová lyžička, štipka soli, 4 lístky čerstvej bazalky, 8 stebiel pažítky, pár lístkov čerstvého oregana, 1 polievková lyžica panenského olivového oleja.


Postup:

Na rozpálenú panvicu pridáme polievkovú lyžicu panenského olivového oleja. Orestujeme na kolieska pokrájaný pór, 1 celú (alebo polovicu) chilli papričky podľa chuti, pridáme 4-5 šampiňónov (alebo iných hríbov, výborné sú kuriatka, alebo dubáky, suchohríby ap.). Osolíme podľa chutí a okoreníme čerstvo namletým čiernym, alebo bielim korením a štipkou sladkej červenej mletej papriky. Namiesto hríbov môžeme pridať syr TO - FU cca 50g a restujeme asi 2 minúty. Potom zalejeme príslušným množstvom vriacej vody (v zmysle návodu na prípravu cestovín). Pridáme boloňské cestoviny Protissimo, povaríme asi 6-8 minút. Tesne pred dovarením primiešame jednu čajovú lyžičku sušeného cesnaku v prášku, nasekanú čerstvú bazalku, pažítku a čerstvé oregáno. Naposledy premiešame a ihneď konzumujeme.

 

 

Pozn.
Syr TO - FU pridávať až od druhej fázy Protissimo diéty. K jedlu môžeme podávať nakrájanú čerstvú uhorku a červené reďkovky.
↑ HORE ↑




Fazuľky na chilly korení
Ingrediencie:
1 fazuľky s chilli Protissimo, 1 polievková lyžica panenského olivového oleja, 1 chilli paprička (pre tých, čo majú radi "živé jedlo"), 30-40g. póru, štipka sladkej mletej červenej papriky, soľ podľa chuti, pár lístkov čerstvého rozmarínu, štyri lístky čerstvej bazalky, 6-8 lístkov čerstvého koriandra, 4-5 ks cherry paradajok, 1 čajová lyžička sušeného cesnaku.


Postup:
Na rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej, pridáme na hrubo nakrájaný pór, a na drobno posekanú chilli papričku osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Pridáme nakrájaný rozmarín. Restujeme 2-3 minúty. Prilejeme príslušné množstvo vriacej vody (v zmysle návodu na prípravu fazuliek Protissimo). Pridáme fazuľky s chilli korením Protissimo, premiešame, pridáme sladkú papriku a povaríme cca 6-8 minúť. Na záver pridáme na mesiačiky nakrájané cherry paradajky a sušený cesnak. Povaríme ešte 1 minútu a pridáme nakrájanú bazalku a koriander. Premiešame, odstavíme a ihneď konzumujeme.

Pozn.
K jedlu môžeme podávať nakrájanú čerstvú uhorku a červené reďkovky a 1  uvarené vajce. Ak ste v prvej fázy tak vajce bez žĺtka.

↑ HORE ↑




Hubová omeleta
Ingrediencie:
1 polievková lyžica panenského olivového oleja, 20g. póru, 1 vrecko hubovej omelety Protissimo, štipka soli, čierne korenie, pažítka, 4 lístky bazalky. 1 vajce, 4 cherry paradajky, 3-4 šampiňóny (alebo iné hríby).


Postup:
Do misky nasypeme instantnú omeletu, zalejeme príslušným množstvom studenej vody (viď. návod na prípravu omelety Protissimo" a dobre rozmiešame. Na drobno pokrájame pór a sparíme vo vriacej vode, osolíme a scedíme. Na rozpálenú panvicu pridáme olivový olej. Pridáme na drobno nakrájané hríby a restujeme 3 minúty. Sparený por a orestované hríby dáme do misky s omeletou, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Pridáme na mesiačiky nakrájané cherry paradajky, Do misky s omeletou rozbijeme 1 vajce (ak ste v prvej fázy tak len bielok). Dobre premiešame. Na rozpálenú panvicu (kde sa predtým restovali hríby) nalejeme rozmiešanú hmotu omelety. Pridáme nasekanú pažítku a bazalku.  Pečieme cca 2-3 minúty s každej strany. Po upečení odstavíme a na 20 sekúnd omeletu prikryjeme pokrievkou. Ihneď konzumujeme.

Tip:
Ak Vás omrzí omeleta, môžete hmotu na rozpálenej panvici miešať a pripravíte tak hubovú praženicu. Môžete si pridať čerstvú uhorku, reďkovku, šalát ap. Prípadne si môžete pridať 3-5 kúskov mini toastov Protissimo, alebo 1 ks bieleho chleba Protissimo.
↑ HORE ↑




Omeleta so syrom a slaninou
Ingrediencie:
1 polievková lyžica panenského olivového oleja, 20g. syra TO-FU, 3 plátky kuracej šunky, 20g. póru, 4 cherry paradajky, čierne korenie, štipka soli, pažítka, 1 vrecko omeleta slanina syr Protissimo, 1 vajce.


Postup:
Do misky nasypeme instantnú omeletu, zalejeme príslušným množstvom studenej vody (viď. návod na prípravu omelety Protissimo a dobre rozmiešame. Na drobno pokrájame pór a sparíme vo vriacej vode, osolíme a scedíme. Na malé kúsky pokrájame šunku, syr TO-FU a na mesiačiky cherry paradajky. Pridáme do misky s omeletou. Do tej istej misky rozbijeme 1 vajce (ak ste v prvej fázy, tak len bielok). Okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a dobre premiešame. Na rozpálenú panvicu nalejeme rozmiešanú hmotu omelety. Pridáme nasekanú pažítku a bazalku.  Pečieme cca 2-3 minúty s každej strany. Po upečení odstavíme a na 20 sekúnd omeletu prikryjeme pokrievkou. Ihneď konzumujeme.

Tip:
Ak Vás omrzí omeleta, môžete hmotu na rozpálenej panvici miešať a pripravíte tak slaninovo syrovú praženicu. Môžete si pridať čerstvú uhorku, reďkovku, šalát ap. Prípadne si môžete pridať 3-5 kúskov mini toastov Protissimo, alebo 1 ks bieleho chleba Protissimo.
↑ HORE ↑




Tipy a Triky:

Zmeňte koktejl na puding
Ak do koktejlov Protissimo, alebo horúcej čokolády pridáte len polovičné množstvo studenej vody ako je uvedené v návode na prípravu koktejlov a horúcej čokolády Protissimo a dobre rozšľaháte metličkou, alebo šľahačom vytvoríte tak skvelý puding.
↑ HORE ↑



Zmente puding na drink
Ak do pudingov a dezertov Protissimo pridáte dvojnásobné množstvo studenej vody ako je uvedené v návode na prípravu pudingov a dezertov Protissimo, pripravíte tak skvelý drink.
↑ HORE ↑



Proteínový chlieb - zmena je život
Chlieb sa výborne pečie v silikónových formách na mafiny. Do hmoty môžete pridať trochu na drobno nasekanej pažítky, alebo bazalky, či oregána. Keď naplníte mafinove silikónové formy cestom proteinového chleba, môžete ho posypať soľou (aj hrubozrnnou) rascou a sušeným cesnakom.
↑ HORE ↑



Ovsená kaša

Tip 1.

Ak sa Vám zdá, že Vaša ovsená kaša Protissimo je moc hustá, alebo prášková, pridajte väčšie množstvo vriacej vody (cca 200ml) než je uvedená v návode na prípravu ovsenej kaše Protissimo a varte za stáleho miešania asi 4 minúty.

Tip 2.
Ak ste v 2. až 4. fázy diéty Protissimo, skúste si do hotovej ovsenej kaše nadrobiť jeden koláčik kakaových brownies Protissimo a dobre rozmiešajte. Dostanete tak novú čokoládovú príchuť kaše.
↑ HORE ↑



Zemiakové pyré
Pyré si môžete vylepšiť tak, pridáte asi o 10ml vody viac ako je uvedené v návode na prípravu pyré Protissimo. Potom ho posypte nakrájanou pažítkou, alebo bazalkou, či tymiánom. K zemiakovému pyré sa skvelo hodí pečená zelenina (Viď vyššie na tejto stránke).
↑ HORE ↑



Oživte omeletu - Omeleta Calzone
Upečte si jednu so série Protissimo omeliet podľa návodu na prípravu. Na hotovú omeletu, presnejšie na jej jednu polovicu dajte:

Teplý šalát (viď. vyššie), alebo si pripravte orestovanú zmes póru, hríbov, sušeného cesnaku, alebo orestovanej kuracej šunky, syra TO-FU a cherry paradajok, alebo inú zmes podľa vašej fantázie a v zmysle zásad Protissimo diéty. Do vašej náplne môžete pridať bylinky a korenie podľa chuti. Preložte omeletu a zakryte pridanú náplň. Calzone je na svete...
↑ HORE ↑


Palacinky
Ak si robíte palacinky skúste pridať o 5ml viac vody ako je v návode na prípravu palaciniek Protissimo. Urobte si radšej dve menšie palacinky ako jednu väčšiu. Opticky to lepšie na tanieri vyzerá. Palacinky zapíjajte čajom, vodou s citrónovou, alebo limetkovou šťavou alebo kávou.
↑ HORE ↑




Rady nielen pre "prvofázistov"

Hlad:
Nezabúdajte na to, že "hlad nie je nič iné než preoblečený smäd". Kedykoľvek pocítite, že ste hladní, alebo že "mate na niečo DOBRÉ chuť", vypite pohár vody, alebo hrnček dobrého čaju. Hlad prichádza zväčša vtedy keď významne poklesne hladina cukru v krvi a keď je žalúdok dlhšie prázdny. Nedostatok cukru v nás vyvoláva chuť na niečo sladké, alebo na niečo "mňamkovské". Preto je veľmi dôležitý pravidelný prísun potravy a tekutín. Ak vypijete pri pocite hladu pohár vody, alebo čaju, zaplníte žalúdok a pocit hladu sa veľmi rýchlo stratí. Tento efekt sa využíva aj pri rôznych očistných kúrach a kontrolovaných hladovkách.
↑ HORE ↑


Pravidelná strava:
Pravidelný príjem potravy je "ZÁKLAD" úspešnej redukcie hmotnosti. To by malo platiť pri každej diéte, a nie len pri nej, ale aj vtedy, keď nie sme v diétnom režime. Pravidelné rozloženie 4-5 jedál denne, zabezpečuje zdravý a efektívny metabolizmus. Nedodržiavanie pravidelnosti v stravovaní vedie naopak s spomaleniu metabolických procesov, a tým aj k nadváhe, obezite. Týchto zlozvykov a nepriaznivých stereotypov v stravovaní je potrebné sa čo najskôr zbaviť. Ak chceme, aby diéta bola efektívna, je nevyhnutný pravidelný príjem potravy. Tým sa upraví metabolizmus. Inými slovami povedané, náš organizmus bude na prijatú potravu pripravený a efektívne ju spotrebuje, bez toho, aby vytváral tukové rezervy. Zároveň, nám budú postačovať menšie porcie jednotlivých jedál, čo spôsobí zmenšenie objemu nášho žalúdku, pocit hladu z menšej porcie, ale hlavne nebudeme mať potrebu sa prejedať (hlavne "NEZMYSLAMI", ktoré zvyčajne konzumujeme vtedy, keď celý deň nič poriadne nezjeme a večer sa "Nafutrujeme" všetkým, čo nájdeme v chladničke, alebo na miestach, kde skladujeme "MŇAMKY".


Diétny program PROTISSIMO je vyvážená plnohodnotná strava s kontrolovaným množstvom bielkovín, tukov, sacharidov minerálov atď. Tento program Vás naučí správnym stravovacím návykom. Pestrosť jedál Protissimo a ich chutí Vám znovu obnoví zdravé metabolizovanie potravy, redukciu nadbytočných kilogramov a udržanie redukovanej hmotnosti. Naučí Vás konzumovať kvalitné potraviny a premýšlať o tom, čo si "dáte do žalúdka" a hlavne aké množstvo a kedy. Diéta protissimo Vám ponúka okrem základných jedál aj mnohé "Mňamky", ale z tých Vám "neporastie" bruško, či iné partie tela.
↑ HORE ↑



Pitný režim a toxicita organizmu:

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že je nevyhnutné dodržiavať kontrolovaný pitný režim a najmä počas diéty, (a to akejkoľvek). Jednak nám tekutina zaplní žalúdok a pomôže bojovať s "falošným" hladom, ale hlavne pomáha odbúravať toxíny z tela. Hlavne tie toxíny, ktoré sa nám ukladali a ukladajú do adipocitov (tukové bunky) počas adipogenézy (tvorba tukových buniek - priberanie na telesnej hmotnosti). Istá časť toxínov je rozpustná vo vode, tie sa zvyčajne aj s tela dobre vylučujú pri správnom pitnom režime. Sú však toxíny, ktoré sú rozpustné v tuku, a práve tieto toxíny sa počas adipogenézy ukladajú v tukovom tkanive a zostávajú v tele. V priebehu lipolýzy (zmenšovanie tukových buniek - chudnutie - redukcia hmotnosti napr. počas diéty) sa tieto tzv. uskladnené toxíny uvoľňujú do tela. To môže spôsobovať napríklad pocit únavy a straty energie. Vďaka správnemu pitnému režimu a aspoň mierne zvýšenej pohybovej aktivite sa telo týchto "starých" toxínov dokáže efektívnejšie zbavovať.
↑ HORE ↑




Živá voda?
Vodu by ste mali piť denne. Mala by byť bez bubliniek, sladidiel, sirupov ap. Teda voda musí byť čistá. Ak pijete minerálky, pite len neochutené a neperlivé. Ak pijete pitnú vodu z vodovodu, je fajn, keď si vodu napustíte do džbánu, alebo čajníku a necháte odstáť na kuchynskej linke, alebo v chladničke. Vodu si môžete "vylepšiť" tak, že do nej pridáte šťavu z citrónu, alebo limetky. Voda je výborná aj prevarená. Jogíni pijú prevarenú vodu počas očistných kúr a počas cielenej hladovky. Varte v hrnci 3 minúty 1 liter čistej pitnej vody. Potom ju nalejte do termosky a postupne pite počas dna po dvoch decilitroch. Časom zistíte čistiacu silu takejto vody. Niektorí ľudia opisujú, že cítia túto vodu ako jemnú škrabku na jazyku a v hrdle pri prehĺtaní. Túto vodu si tiež môžete obohatiť o šťavu z limetky, alebo z citrónu. Takáto voda Vás nielen očistí, zahreje, ale vďaka tepelnej energii, ktorú v sebe má aj nasýti. Jogíni veria, ze takáto voda má zmenené chemické a fyzikálne vlastnosti na iónovej úrovni a preto má takú silu. Volajú ju "Živá voda".
↑ HORE ↑




Na zamyslenie


Evolučná teória pračloveka (prečo vlastne priberáme)


Evoluční psychológovia podporujú teóriu, že súčasný, teda civilizovaný, socializovaný a moderný človek má mnohé dnešné "NEDUHY (nadváha, stres, frustrácie, choroby ap.), preto, lebo vo svojej hlave stále "nosí" mozog pračloveka a jemu vlastnú psychiku. Inými slovami povedané, dnešný človek vytvoril spoločnosť, morálne kódexy, inštitút manželstva, dane, emancipáciu, cirkev, definoval čo je norma a čo nie. Zároveň vyvíja nové technológie, nástroje, jedlá, životné štýly a životné nároky, pretvára prostredie, ovplyvňuje počasie, geneticky modifikuje živočíchy, rastliny a dnes už aj seba samého.

Dnešný človek má však stále tie isté potreby ako pračlovek. Bojuje o prežitie, potrebuje sa množiť, naplniť žalúdok, uhasiť smäd, túži po moci, prenasleduje svoju "korisť" atď. Problém je v tom, že stratégie, ktoré pračlovek používal v praveku sa do dnešnej doby nehodia, lebo nevyhovujú rámcom a normám, ktoré si sám vytvoril. Tak vzniká konflikt v jeho vedomí. Niečo chce, chce to hneď, ale nemôže to mať, lebo, žije v spoločnosti, ktorá by "rýchlu stratégiu" uspokojenia jeho aktuálnej potreby odsúdila a potrestala. Spoločnosť mu káže sebakontrolu, úctivosť, vieru, ohľaduplnosť, skromnosť, rovnosť muža a ženy.

Bohužiaľ, si dnešný človek s týmto psychickým konfliktom nevie poradiť. Často trpí stresom a je frustrovaný, lebo "ON" chce, ale "ON" nemôže, lebo ... Evoluční psychológovia vravia, že človek vďaka vede a poznatkom, ktoré objavil, predbehol svoj evolučný vývin. Nie je pripravený na také masívne zmeny za tak krátku dobu ako existuje veda a technika, ktorú dnes poznáme a ktorú dnes všetci používame. V porovnaní s existenciou človeka na zemi ako živočíšneho druhu v zmysle časového obdobia, je obdobie vedy len zlomkom časového úseku celej evolúcie človeka. Z pohľadu evolučných psychológov si ľudská psychika takpovediac ešte nestihla privyknúť a vyvinúť sa z psychiky pračloveka na psychiku moderného ľudstva.

Keď bol pračlovek hladný, musel niečo nájsť, alebo uloviť, či ukradnúť druhému. Keď ho druhý videl, pobili sa o korisť a silnejší prežil. Keď mal pračlovek chuť na sex, chytil "pračlovečicu" a bolo "vymaľované". Neriešil, že či má pračlovečica záujem, čas, chuť, či žije s iným pračlovekom, alebo či ju náhodou nebolí hlava. Nestaral sa o prípadné alimenty, neplatil dane, nemusel voliť prezidenta a vyberať si medzi dvomi nevyhovujúcimi kandidátmi, nemusel pozerať otravné reklamy, primitívne telenovely, seriály a reality-show. Nemusel študovať a dodržiavať stále sa meniace zákony a policajti mu nemerali rýchlosť, nedávali papuče a pokuty. Neriešil problémy s dedičstvom, so svokrou a ani so zamestnávateľom, nepotreboval peniaze, mobil, tablet, facebook. Neriešil rómskú otázku, hypotéku a ani umelé oplodnenie, rovnoprávnosť homosexuálov, alebo legalizáciu marihuany. Nato aby sme prežili máme geneticky predurčené pudy a inštinkty, ktoré sme od praľudí zdedili. To ostatné sme si vymysleli "MY" sami. My, ľudia moderní a platíme zato značne veľkú daň a tou je stres, frustrácia, obezita, infarkt, mŕtvica, diabetes atď.

Obezita a nadváha ako syndróm pračloveka
Z pohľadu evolučních psychológov existujú dva koncepty tohoto syndrómu. Prvý hovorí o tom, že vďaka skúsenostiam z praveku Vaše telo nedokáže uveriť, že bude mať pravidelne dostatok potravy. Druhý koncept je založený na predpoklade, že sa Vaše telo stále domnieva, že nato, aby si zabezpečili dostatok potravy, bude musieť vynaložiť obrovské množstvo energie a námahy. Oba koncepty vychádzaju z teórie o existencii mozgu pračloveka v našej modernej hlave. V praxi to teda znamená, že Vaše telo Vám hovorí, aby ste hodovali veľa a vždy, keď je jedlo v dosahu. Súčasne Vám telo hovorí, aby ste jedli potravu obsahujúcu množstvo kalórií (čiže tuky, cukry ap.), lebo ich telo ľahko premení na potrebnú energiu na prežitie. Naše telo si zo skúseností z praveku pamätá, že bude potrebovať veľa energie, keď bude loviť ďalšie jedlo, alebo bude potrebovať veľa energie nato, keď bude niečo loviť Vaše telo. Z prijatej potravy Vaše telo použije časť získanej energie nato aby prežilo. Zvyšok energie uloží takpovediac "na horšie časy", na čas, keď budete bez jedla, alebo na energiu pri zvýšenej telesnej aktivite. Keď sa Vaše telo dobre naje, hovorí Vám, aby ste zostali ležať na pohovke, v pohodičke trávili a "konzervovali" nadbytočnú energiu.

Prečo máme veľa tuku?
Jednoducho preto, lebo nie sme "pračlovekovia", nemusíme loviť potravu, nemusíme za potravou kráčať veľa kilometrov a nikto neloví nás. Chutné jedlá máme nadostač a vždy po ruke. Často sú to sladkosti, chipsy, "fástfúdy", tučné jedlá ap. Telo tieto jedlá preferuje. Preto nám chutia, alebo nám na ne často prichádza chuť. Z týchto jedál získava naše telo energiu ľahko a rýchlo. Zároveň z neho rýchlo vytvorí tukovú zásobu. Nášmu telu sa to páči a je samé so sebou veľmi spokojné, lebo má našetreného habadej. Problém však je, že mi síce jeme ako praľudia, ale nemusíme vydávať toľko energie. Do práce ideme MHD, alebo vlastným autom. V práci poväčšine sedíme a doma sedíme (poniektorí ležíme) a pozeráme telku, popíjame drink (mnohokrát tiež kalorický). Problematika nadváhy, či obezity sa dá vyjadriť jednoduchou rovnicou:

príjem kalórií > výdaj energie = kilogramy navyše

príjem kalórií < výdaj energie = redukcia kilogramov

Inýmy slovami povedané, ak chceme schudnúť musí byť náš výdaj energie vyšší ako je náš príjem kalórií v jedle, a to je aj princíp našej Ketogénnej proteínovej diéty PROTISSIMO.
↑ HORE ↑



Tak čo mám vlastne jesť? 7 najväčších omylov v stravovaní
(autor článku - Milan Dvorščík - Najlepší Športovec SR roku 1994)

Už sa vám stalo, že ste stretli odborníka na výživu a ten Vám zaručene tvrdil, že práve táto diéta je tá správna?

Ste z toho zmätení?

Súčasná situácia je taká, že by si NIKTO nemal dovoliť odsudzovať akýkoľvek spôsob individuálneho stravovania, nech to je aj vo forme netradičného výživového štýlu!

ODBORNÍCI DOTERAZ NEVEDIA, čo by sme mali jesť, aby sme vďaka strave boli dokonale zdraví. Pod tlakom verejnosti žiadajúcich dostatok lacných potravín a ešte viac potravinárskej loby sa odborná verejnosť uchyľuje k zahmlievanie alebo dokonca klamstvám. Výsledkom sú neetické a klamlivé reklamy, ktorým podliehajú predovšetkým a nanešťastie starí ľudia a deti.

Na druhej strane sú však mnohí dietológovia, ktorí nezohľadňujú svoje nutričné poradenstvo na základe poznatkov z najnovších výskumov a ich všeobecné pokyny sú kompletne zastarané.

Ak sa niekedy ocitnete vo výmene názorov so zastaraným odborníkom na výživu, napr. veganom alebo „nízkotučným” fanatikom, môžete použiť nasledovné odpovede, odkazy na články alebo štúdie:

7 NAJVÄČŠÍCH OMYLOV V STRAVOVANÍ - (čítať celý čláhok)

1. Najlepšia diéta je nízkotučná diéta
2. Cukor je zlý iba kvôli tomu, že sú tam prázdne kalórie
3. Nasýtený tuk zvyšuje cholesterol a spôsobuje srdcové ochorenia
4. Nízkosacharidové diéty sú nezdravé
5. Červené mäso je nezdravé a malob by byť jedené s mierou
6. CHudnutie je len o prijatých a vydaných kalóriách
7. Najlepšie je jesť veľa malých porcií počas celého dňa

Viac článkov o anti-agingu www.zidlho.sk


↑ HORE ↑


 


DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd