Psychologické a fyziatrické centrum TREA - online psycholognadosah.sk
Krvná cirkulácia a stav ciev
Wave type - Najhojnejšie zastúpený stav ciev
Ukazuje najhojnejšie zastúpený stav ciev . Typ 1 je najpriaznivejší , vypovedá o veľmi dobrom stave ciev aj ich pružnosti . Typ 5 a viac už vypovedá o zhoršenom stave ciev, rozvinutej arterioskleróze - kôrnatenie tepien , vysokom krvnom tlaku a možnom diabetu .
Zistenie miery aterosklerotického poškodenia tepien :
1.Krvná cirkulácia aj stav ciev je v dobrom stave
2.Krvná cirkulácia aj stav ciev je v dobrom stave, ale môže sa ľahko zhoršovať
3.Počiatok degeneratívnych procesov
4.Počiatok degeneratívnych procesov,
5.Zhoršujúca sa cirkulácia krvi aj stav ciev
6.a 7. Poruchy cirkulácie aj celkového stavu ciev
Ateroskleróza = najčastejšia príčina kardiovaskulárnych ochorení . Znamená stvrdnutie tepien ukladaním tukových látok pod vnútorný povrch tepien (endotel) spojený s tvorbou väziva a ukladaním vápenatých solí v mieste poškodenia , zníženie elasticity tepny vplyvom ukladania aterogeních látok - predovšetkým tukových látok , krvných buniek, fibrózne tkaniva a druhotne vápnika do stien tepien . Spôsobuje zníženie prietoku krvi a nedokrvenie príslušného orgánu . Môže dôjsť k uvoľneniu trombu a jeho vniknutie do iných oblastí a vzniku akútneho nedokrvenia príslušného orgánu .
Ateroskleróza vedie k rade závažných komplikácií ako je infarkt myokardu alebo cievnej mozgovej príhode .
Nebezpečenstvo ďalšie progresie aterosklerózy :
◦ Ischemická choroba srdca a infarkt myokardu
◦ Srdcové zlyhanie
◦ Mozgová mŕtvica
◦ Ischemická choroba tepien dolných končatín ( ktoré nevzácne končí ich amputáciou )
◦ Retinopatia ( poškodenie zraku )
◦ Poruchy funkcie až zlyhanie obličiek
Ateroskleroticky postihnutá tepna
Významné faktory podieľajúce sa na rozvoji aterosklerózy :
◦ Zvýšená hladina krvných tukov a LDL - cholesterolu
◦ Hypertenzia
◦ Fajčenie
◦ Obezita
◦ Diabetes
◦ Stres
◦ Nedostatok pohybu
◦ Zvýšená hladina homocysteínu
Prevencia zohráva najdôležitejšiu úlohu v rozvoji aterosklerózy . V prípade jej rozvoja je potrebné zamerať sa na zmenu doterajšieho životného štýlu , kde hrá významnú rolu spôsob stravovania à významný vplyv výživového poradcu .
Riziko aterosklerózy stúpa s vekom , ovplyvňujú ho do istej miery genetické predpoklady a väčšie riziko sa vyskytuje u mužov ako u žien pred menopauzou ( po menopauze sú ženy ohrozené kardiovaskulárnymi ochoreniami viac ako muži ) .
Všeobecné odporúčania :
◦ Znížiť konzumáciu potravín obsahujúcich cholesterol ( vajcia , živočíšne tuky ) a nasýtené mastné kyseliny ( maslo , masť , tučné mliečne výrobky , bravčové tučné mäso , údeniny ... , ale aj palmojadrový a kokosový tuk - sušienky , oplátky , tyčinky )
◦ Zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín ( rastlinné tuky , ryby )
◦ Zvýšiť príjem vlákniny ( zelenina , ovocie , celozrnné výrobky )
◦ Zvýšiť príjem folátov ( kyselina listová ) a vitamínu sk . B ( B2 , B6 , B12 )
◦ Obmedzenie alkoholických nápojov
◦ nefajčenie
◦ U osôb s hypertenziou - obmedzenie kuchynskej soli
◦ Udržiavanie telesnej hmotnosti a zloženia tela na odporúčaných hodnotách
◦ Pravidelné cvičenie
◦ Relaxácia
Zvýšene zaradiť: rastlinné steroly
◦ Zdroje : fytosteroly sú súčasťou olejov zo semien celej rady rastlín ( napr. repkový , kukuričný - klíčkový , slnečnicový , sójový , olivový , sezamový a olej z ryžových otrúb ) . Bohatým zdrojom sú napr ryžové otruby , sezamové semeno , orechy , mandle , sója , pohánka a obilniny . Ovocie a zelenina obsahujú malé množstvo fytosterolov .
◦ Potraviny obohatené o fytosteroly (ak je to na výrobku uvedené ) : Mliečne nápoje , nátierkové tuky , šalátové dresingy , mliečne produkty , fermentované výrobky , sójové nápoje , syry , výrobky typu jogurtu ...
Sójový proteín izoflavóny
◦ Zdroje sójového proteínu : sójové mlieko , syry ( tofu ) , orechy , oleje , soyabeans , miso ...
n - 3 mastné kyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny
◦ Zvýšený prívod n - 3 ( omega - 3 ) mastných kyselín - zdrojom sú predovšetkým tučné ryby , rybie oleje rozširuje cievy a pôsobí protidoštičkovú , zároveň znižuje hladinu LDL " zlého " cholesterolu
◦ Mononenasýtené mastné kyseliny - kyselina olejová ( olivový olej , repkový olej , avokádo , orechy ) znižuje LDL cholesterol
vlákninu
◦ Ovocie , zelenina , celozrnné pečivo , obilniny na priamu konzumáciu ( műsli , lupienky , krehké chlebíčky ... ) , celozrnné cestoviny , ryža celozrnná , ryža Parboiled ...
Pozn Bolo zistené, že malé množstvo alkoholu v pravidelných dávkach pôsobí protektívne proti ateroskleróze a infarktu myokardu . Hovoríme o dávkach 20 - 40g alkoholu denne pre mužov stredného veku ( čo je asi 2 - 3dcl vína , najlepšie červeného , 1-2 drinky , 0,5 l piva ) . Pre ženy je odporúčaná dávka polovičná . Na druhú stranu treba podotknúť , že alkohol je rizikovým faktorom vzniku hypertenzie .